Home / Atleten / Johnson waarschuwt atleten voor doping

 

Ben Johnson keerde deze week even terug naar Seoul om jonge atleten te waarschuwen voor de gevaren van doping. Johnson neemt deel aan een campagne tegen doping in de sport en hoopt dat zijn reputatie als dopingzondaar het juiste signaal afgeeft. Johnson leek op de Olympische Spelen van ’88 in Seoul een daverende prestatie neer te zetten met de winst op de 100 meter sprint, maar al snel bleek dat Johnson doping had gebruikt.

Schandaal

Johnson wist in 1988 mede-favoriet Carl Lewis overtuigend te verslaan in een wereldrecord van 9”79. De wereldwijde pers was lyrisch en Johnson leek de held van de Olympische Spelen te worden. Het duurde echter maar een paar dagen tot men erachter kwam dat Johnson steroïden had gebruikt. Zijn titel werd hem ontnomen en hij werd voor 2 jaar geschorst.

Grote fout

Johnson geeft toe dat hij een grote fout heeft gemaakt. Niet alleen door tijdens de Spelen steroïden te gebruiken, maar ook door dat later in zijn carrière nogmaals te doen. Het leverde hem een levenslange schorsing op en hij zegt nog altijd te moeten boeten voor zijn daden. Trots is hij er niet op en hij hoopt door zijn medewerking te verlenen aan de campagne tegen doping dat jonge topsporters niet dezelfde fouten zullen maken.

Niet de enige

Hoewel Johnson flink heeft moet boeten voor zijn zonden, is hij zeker niet de enige atleet die in die tijd doping heeft gebruikt. Zes van de acht atleten die in de finale van de 100m uitkwamen werden in hun carrière betrapt op doping. En hoewel de controles tegenwoordig strenger zijn, zijn er nog altijd atleten die proberen met doping net wat sneller te zijn dan de concurrentie.


 
Share this page
 

Recente updates

 

Archief