Home / Atleten / Hoe werkt het aanmeten van hardloopschoenen?

 

hardloopschoen aanmeten

Goede hardloopschoenen is de basis om goed te kunnen hardlopen. We hebben hier al eerder over geschreven. De juiste schoenen zorgen ervoor dat blessures worden voorkomen en dat tijdens het lopen je voeten comfortabel aanvoelen. Wij raden dan ook aan hardloopschoenen te kopen bij een specialist. Deze analyseert je looppatroon en kan bekijken of er speciale aanpassingen nodig zijn. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

Overal in het land zijn winkels waar men gespecialiseerd is in het aanmeten van goede hardloopschoenen. Over het algemeen hebben ze allemaal dezelfde werkwijze die op het volgende neerkomt:

  • Na een intake waarbij je persoonlijke gegevens worden genoteerd wordt je gevraagd een stukje te hardlopen op eigen snelheid.
  • Hiervan worden video-opnames gemaakt zodat het daarna met een speciaal computerprogramma geanalyseerd kan worden. De specialist zal aan de hand hiervan een schoen adviseren.
  • Vervolgens ga je met deze schoenen weer een stukje hardlopen. Deze opname wordt naast de eerste opname gezet en gesynchroniseerd. Alle beelden kunnen dan gelijktijdig bekeken en vergeleken worden.

Er wordt dus goed gelet op jouw looppatroon en kijkt men naar de stand van je voeten, knieën en enkels. Knikt bijvoorbeeld jouw enkelgewricht naar binnen en blijft het naar binnen staan tijdens de steunfase? Dan is er sprake van ‘overpronatie’ en zal de specialist je een zogenaamde ‘anti-pronatieschoen’ adviseren. Knikt je enkelgewricht tijdens de steunfase naar buiten? Dan is er sprake van afwikkeling over de buitenkant van de voet en zal je het advies krijgen een stabiele neutrale schoen met doorlopende leest aan te schaffen.

Het is dus wel duidelijk dat je bij een loop- en bewegingsanalyse een duidelijk en objectief advies krijgt wat het beste bij jouw looppatroon past.

Verder is het goed om te weten dat je het beste aan het einde van de dag schoenen kunt gaan passen. Je voeten zijn dan al iets meer opgezet en je voorkomt dan dat je te krappe schoenen gaat passen. Geef duidelijk bij de specialist aan als je iets voelt knellen of als iets irriteert. Neem ook een paar sportsokken van huis mee, waarvan je zelf vindt dat ze lekker zitten. Succes met passen!


 
Share this page
 

Recente updates

 

Archief