Home / Hardlopen met muziek

 

De smartphone, iPod Nano en tegenwoordig zelfs de smartwatch, het zijn innovatieve apparaatjes die ook voor hardlopers goed van pas lijken te komen. Ze kunnen niet alleen bijhouden hoe lang en hoe ver we hebben gelopen, maar ze zijn ook geschikt om naar muziek te luisteren tijdens het hardlopen. Maar is dit eigenlijk wel een goed idee?

Gevaarlijk

Tegenstanders van het luisteren naar muziek onder het hardlopen zullen zonder twijfel zeggen dat het erg gevaarlijk is. Door te luisteren naar muziek ben je je minder bewust van je omgeving en het is dus volgens hen vooral in stedelijke gebieden zeker niet aan te raden.

Stimulerend

Luisteren naar muziek tijdens het hardlopen kan ook voordelen hebben. Zo is uit onderzoek gebleken dat hardlopers die naar muziek met een beat luisteren langer kunnen lopen en minder snel moe worden. Daarnaast kan hardlopen soms mentaal best moeilijk zijn, vooral als je er even helemaal doorheen zit. Juist op die momenten kan muziek helpen om je over het dode punt heen te trekken.

journal.pone.0070758.t001

Een motiverend muziekje doet wonderen!

Conclusie

We kunnen niet ontkennen dat luisteren naar muziek tijdens het hardlopen gevaarlijk kan zijn. Toch is dit natuurlijk niet altijd het geval. Als je bijvoorbeeld in een wat minder drukke omgeving kunt rennen, dan hoeft het met een laag volume luisteren naar muziek niet direct gevaarlijk te zijn en kan er toch worden geprofiteerd van de voordelen van muziek. Is er geen mogelijkheid om in een rustige omgeving te hard te lopen, dan is het verstandiger om je veiligheid voorop te stellen en dus niet te luisteren naar muziek tijdens het lopen.

 
Share this page
 

Recente updates

 

Archief